.

Pretraga
Brojač posjeta
Početna » 2012 » Mart » 26 » VIII DRŽAVNO TAKMIČENJE UGOSTITELJSKIH ŠKOLA CRNE GORE, BUDVA 2012
19.02.47
VIII DRŽAVNO TAKMIČENJE UGOSTITELJSKIH ŠKOLA CRNE GORE, BUDVA 2012


Učenici Srednje stručne škole – Pljevalja, smjer Kuvar i konobar, učestvovali su na VIII Državnom takmičenju ugostiteljskih škola Crne Gore, koje je održano u peridnu od 22. do 24. marta 2012. godine, u Budvi.

Takmičenje je organizovao Centar za stučno obrazovanje Crne Gore, u okviru Sajma ishrane  koje se tradicionalno svake godine održava u Budvi. JU SSŠ –Pljevlja, sa pet učenika, po prvi put  je učestvovala na takmičenju ove vrste. Tom prilikom oni su se takmičili u disciplinama: spremanje jela po meniju i barskom poslovanju.

Ekipu SSŠ Pljevlja su činili učenici: Janko Ristanović, učenik trećeg razreda, koji se takmičio u disciplini barsko poslovanje i osvojio srebrnu medalju. Zatim, učenici Marijana Lalović – kapiten (II razred), Željko Đuković (II razred) ,Milica Lacmanović (I razred) i Danijela Irić (I razred) takmičili su se u disciplini spremanje jela po meniju i osvojili bronzanu medalju.

Zlatna medalja je pripala JU SSŠ Pljevlja za prvo učešće i stimulans u daljem radu, dok je profesor Miljan Mitrović dobio diplomu za mentorstvo u takmičarskoj disciplini iz kuvarstva.

Učenik Janko Ristanović je napravio koktel, po instrukcijama našeg uvaženog sugrađanina Veselina Čabarkape, poznatog kao treći u svijetu u pravljenju koktela i drugi na ovogodišnjem državnom takmičenju, a koji je i za ovu priliku za učenika napravio recepturu za koktel koji je dobio naziv „MELISS",  osvojio srebro.   

Učenici su spremali meni od tri ganga. Kao predjelo su spremali „pire od bundeve sa šampinjonima", za glavno jelo „jagnjeći kotleti sa pireom od crnog luka" i za dezert „pečenu jabuku sa karamel sosom", a sve u skladu sa propozicijama takmičenja.      

Ovogodišnje državno takmičenje u Budvi poprimilo je i međunarodni karakter, jer su pored škola iz skoro svih gradova iz Crne Gore, učšće uzeli i učenici iz BiH i Makedonije.

Profesori kuvarstva i restoraterstva SSŠ Pljevlja Miljan Mitrović i Remzo Hrković bili su vođe petočlane ekipe iz Pljevalja.

Odlazak na takmičenje pomogle su brojne ustanove i preduzeća iz Pljevalja. Generalni sponzor bio je Rudnik uglja A.D. Pljevlja, a takmičenje su pomogli još: Uprava za šume, Turistička organizacija Pljevlja, kafe bar CEZAR, restoran MILET BAŠTA, JP Čistoća, JP Vodovod, JP Grijanje, Opština Pljevlja, hotel Gold, Hotel Delta, restoran Taša, Fleš taksi,  Akademski centar Pljevlja. Koristimo ovu priliku da se zahvalimo svima koji su nam omogućili učešće na takmičenju i predstavljanju naše škole i grada.

Napomenimo da u okviru predmeta Kuvarstvo i restoraterstvo, učenici JU SSŠ Pljevlja, obavljaju stručnu praksu u hotelima i restoranima na teritoriji opštine Pljevlja, što je ujedno bilo iskustvo više za odlazak na takmičenje, ali i prilika da pored promovisanja svoje škole, promovišu i svoje znanje stečeno u okviru ovog predmeta.

Pored učešća na samom takmičenju, učenici su tokom boravka u Budvi imali priliku i da obiđu kulturno istorijske spomenike kako u Budvi, tako i Cetinju, Tivtu i Kotoru, ali i da vide poznate crnogorske hotele visokih kategorija: Avala (restoran Bruno) i Quin of Montenegro, gdje su obišli i kuhinje i vidjeli kako se radi u takvim ugostiteljskim objektima.

Rezultati na ovom takmičenju biće nam podstrek za budući rad, ali i učešće na narednim manifestacijama državnog, možda i međunarodnog karaktera.

Fotografije se nalaze u rubrici Fotoalbum.


Društvene mreže