.

Pretraga
Brojač posjeta
Početna » 2012 » April » 3 » OGLEDNI ČAS – SIMULACIJA SUDNICE
10.43.44
OGLEDNI ČAS – SIMULACIJA SUDNICE

Dana 23.03.2012.godine održan je ogledni čas crnogorskog- srpskog. bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti koji su organizovale profesorice Srednje stručne škole: Snežana Grujičić i Verica Popović. Času je prisustvovalo devet profesora ove škole: Fadlija Šabanić, Verica Perović, Radenko Lacman, Ljubinka Zuković, Tanja Todorić, Vida Milić, Nevenka Mazalica, Biljana Petrović i Bojan Strunjaš.

            Čas je zamišljen kao simulacija sudnice, a sudilo se junakinji najpoznatijeg Tolstojevog romana „Ana Karenjina".  Odjeljenje II4  nastupilo je u ulozi tužilaštva, a odjeljenje II2 u ulozi odbrane. Učenici su bili tužioci, odbrana i  svjedoci , pa je čas predstavljao korelaciju književnosti, drame, prava i retorike. Uvodnu riječ je imao učenik II4 odjeljenja - Belmin Čuturić, koji je u ulozi javnog tužioca optužio Anu Karenjinu po četiri tačke optužnice. Ana Damjanović ( II2) je u ulozi advokata odbrane pokušala da emotivnim govorom i sigurnim nastupom dokaže nevinost okrivljene Ane Karenjine. Učenici su nastupali ne samo kao pravnici i retoričari, već i kao glumci. Odjeveni u balske haljine i odjeću specifičnu za društvo XIX vijeka, oni su predstavljali svjedoke odbrane ili optužbe, pokušavajući da svojim svjedočenjem ožive književni lik  u čije ime govore. Porota, koju su sačinjavali prisutni profesori, imala je težak zadatak. Nakon što je saslušao njihove izjave, predsjednik suda ( u ovom slučaju profesor Bojan Strunjaš) proglasio je Anu Karenjinu oslobođenom od svih tačaka optužnice.

            Krajnji cilj časa – razvijanje retoričkih sposobnosti i takmičarskog duha kod učenika, u potpunosti je ostvaren. Učenici su bili zadovoljni presudom i spremni za nove takmičarske zadatke.

Fotografije se nalaze u rubrici Fotoalbum.

Društvene mreže