Pretraga
Brojač posjeta
Početna » 2012 » Jun » 13 » Energetska efikasnost u domaćinstvu
08.14.09
Energetska efikasnost u domaćinstvu

Energetska efikasnost u domaćinstvu

U prostorijama Srednje stručne škole,  početkom maja,  održano je predavanje na temu: ,,Energetska efikasnost u domaćinstvu’’ . Predavač je bio profesor Vladan Avramović, dipl.inž.el.  Cilj predavanja je bio da se članovima kolektiva prenesu preporuke kako da se uštedi električna energija u domaćinstvu a da se ne naruši komfornost i kvalitet života.

              Na početku su kolege upoznate sa tri pronalaska naših učenika, koji su učestvovali na Sajmu inovacija, održanom početkom aprila u Podgorici. Naša škola osvojila je jedno od pet drugih mjesta za uspješno kompletirane pronalaske.

            Predavač je osnivač i član Inženjerskog pedagoškog foruma(IPF), organizacije inženjera Crne Gore i šire, koja se bavi izradom projekata,  edukacijom učenika i roditelja sa stanovišta efikasnosti u korišćenju alternativnih izvora električne energije itd.   

             U uvodnom dijelu predstavljena je energetska stvarnost u svijetu po pitanju korišćenja i primjene  obnovljivih i neobnovljivih  izvora električne energije,  kao i struktura energetskih resursa  na lokalnom i globalnom nivou. Istaknuto je da se nalazimo  u dobi teške energetske krize. Zatim je predočen značaj obnovljivih izvora energije u pogledu zaštite životne sredine i efikasnosti njene upotrebe. Rečeno je da su jedini načini za rešavanje energetskih problema sledeći: traženje alternativnih-obnovljivih izvora, promjena naših navika tj. štednja električne energije u domaćinstvu, korišćenje obnovljivih izvora energije i domaćinsko ponašanje u kući, na poslu i sl.

                U nastavku predavanja objašnjeni su pojmovi energetska efikasnost i štednja električne energije. Kroz pregled osnovnih kućnih uređaja prezentovani su energetski razredi, potrošnja, način rada i načini kako se može energetski razmišljati u domaćinstvu. Analizirana je ušteda sledećih uređaja: aparati za kuvanje i pečenje, frižideri i zamrzivači, električni bojleri, mašine za pranje i sušenje rublja, rasveta, klima uređaji, mašine za pranje posuđa, računari i ostali kućni uređaji. Posebno je istaknuto kako se, korišćenjem najnovijih LED sijalica, račun za struju u pogledu osvetljenja, može smanjiti nekoliko puta. LED rasveta je bez ikakve dileme rasveta budučnosti zbog male potrošnje energije, lake reciklaže, lake montaže i zaštite životne sredine. Ono što je jedino nedostatak jeste i dalje visoka cijena za prosječno domaćinstvo u našoj zemlji.

                  Na kraju je prikazan album slika dekorativnih rasveta u kućama i poslovnim prostorima koji se odlikuju izuzetnim dizajnom, koloritom boja i velikom uštedom električne energije.

                 Efikasno ponašanje nije samo potreba i želja već i zakonska obaveza svih zemalja koje žele da budu dio velike porodice koja se zove Evropska unija.

 

 

prof. Vladan Avramović, dipl.inž.el.

Društvene mreže