.

Pretraga
Brojač posjeta
Početna » 2013 » Decembar » 9 » Sjećanja SREDNJOŠKOLAC broj 1, novembar 2007.godine Prenosimo integralni tekst "Школа ученика у привреди (1966-1971)"
23.16.26
Sjećanja SREDNJOŠKOLAC broj 1, novembar 2007.godine Prenosimo integralni tekst "Школа ученика у привреди (1966-1971)"

Пише: Љубо БОРОВИЋ

 

Наставу у Школи ученика у привреди организовао је школске 1964/1965. и 1965/1966. године Раднички универзитет по одлуци Савјета за просвјету Скупштине општине Пљевља. Наставу су изводили наставници градских школа и спољни сарадници из пљеваљских предузећа у згради ”старог среског одбора”. Директор Школе био је Видоје Деспотовић, руководилац сектора за образовање одраслих у Радничком универзитету.

На сједници колектива Школа ученика у привреди (1966-1971) Радничког универзитета (23. марта 1965. године) примљени су у радни однос: наставник математике и физике (Радован Анђелић) и српског језика (професор Љубо Боровић). Школске 1966/67. године Школа се осамостаљује. Постепено се повећавао број наставника. Прво долазе Мирко  Лончар и Милан Лончар, затим наставник Нада Лопушина, дипломирани економисти Милко Јовић и Ђука Дувњак, потом дипломирани инжењери машинства Млађен Чабаркапа и Вујош Дробњак, инжењери Душан Зиндовић и Мијо Бујишић, наставник Арслан Хаџалић, професор Мила Дајевић, апсолвент Велимир Лучић и студенти машинства Вања Кујунџић и Миливоје Јакић.

У Школи се формирају одјељења трговинске и угоститељске струке. Наставу у тим одјељењима изводе професори Економске школе: Милева и Војо Ненадић, Фадила Ћулаховић, Зорица Бајић, Дурка Појатић, Милован Перуничић и Момчило Бојовић.

У одјељењима металске струке предају техничари Хајро Рашинлић и Драго Шћепановић, инг. Обрад Чабаркапа и дипломирани инг. Манојле Џогазовић и Милорад Брашанац, а нешто касније долазе млади дипломирани инжењери Ђокица Џуверовић и Фехим Јонуз. Наставу у одјељењима електро струке изводе дипломирани инг. електро струке Вукоман Симићевић и Радомир Лончар, а у одјељењима дрвноиндустријске струке дипломирани инг. Драгомир - Зеко Остојић и Бране Јестровић и угоститељске струке Рато Марић и Бахрија Ћосовић.

Одбрану и заштиту предају: професор Данило Кнежевић и наставник Момчило Попадић и љекари Слободан Божовић и Мишо Зарубица. Плејаду савјесних и вриједних хонорарних наставника и спољних сарадника завршавам са мојим драгим учитељем и наставником Ђорђијем Калазићем и професором Светозаром Шаровићем. Биће ми жао ако сам заборавио да поменем неког од предавача. Нијесам заборавио ни оне сараднике који су повремено ангажовани или су имали мали број часова, али их нијесам поменуо због ограниченог простора у овом листу.

Економска школа и Школа ученика у привреди спајају се у Школски центар 1971. године. Тако је Школа ученика у привреди први пут од свог оснивања добила своју зграду, саграђену на Читлуку уз Економску школу.

Društvene mreže