.

Pretraga
Brojač posjeta
Početna » 2019 » Mart » 5 » Radionica na temu – Mladi i alkoholizam
15.15.24
Radionica na temu – Mladi i alkoholizam

U Srednjoj stručnoj školi, na času sociologije za učenike II-8 , III-5 i III-7 odjeljenja , organizovana je i realizovana radionica na temu :Mladi i alkoholizam .Čas je održan u svečanoj sali škole.

Učenici su imali priliku da se kroz edukativne igrice , rad u grupama i izradu mini projekata više informišu o alkoholizmu kao bolesti zavisnosti, znacima alkoholizma, razlozima zbog kojih mladi počinju da pretjerano konzumiraju alkoholna pića kao i o posljedicama , prevenciji i liječenju alkoholizma

Cilj radionice jeste podizanje svijesti mladih o štetnosti konzumiranja alkoholnih pića po fizičko i psihičko zdravlje mladog čovjeka te posljedicama koje ostavlja na porodicu, prijatelje i cjelokupno okruženje.Pretjerano konzumiranje alkoholnih pića može dovesti do fizičkog, psihičkog i socijalnog propadanja mladog čovjeka.

Učenici su na jedan jasan i cjelishodan način , podijeljeni u grupama radili zajedno na uspješnom rješavanju postavljenih zadataka razvijajući vještine za saradnju i vještine analitičkog i kritičkog razmišljanja.Kroz diskusiju u kojoj su učestvovali svi prisutni (i učesnici radionice i gosti) učenici su predlagali mjere prevencije i rehabilitacije i iznosili sopstvene preporuke o načinima suzbijanja alkoholizma među mladima i preduzimanju konkretnih radnji po tom pitanju . U toku radionice kritički su se odnosili prema svakom obliku omalovažavanja , vrijeđanja i neprimjerenog (nečovječnog) ponašanja prema osobama koje imaju problema sa alkoholom ističući na taj način vrijednost poštovanja ljudskog dostojanstva i ljudskih prava kao univerzalnu vrijednost.

Organizatori i realizatori pomenute radionice bile su profesorice sociologije Slavojka Beba Čepić i Adisa Malagić .U realizaciji pomenute radionice učestvovao je i pedagog škole Radan Kartal . Pomunutoj radionici prisustvovala je i predsjednica Akiva ekonomske grupe predmeta Amira Čolak.

Društvene mreže