.

Pretraga
Brojač posjeta
Početna » 2019 » April » 16 » Svakodnevni problemi sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom
19.55.54
Svakodnevni problemi sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom

Danas je svečanoj sali Srednje stručne škole održano predavanje na temu : „Svakodnevni problemi sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom“ od strane  Udruženja paraplegičara Pljevlja .

 U uvodnom dijelu prikazana su  dva kratka  dokumentarna filma i to : Predrasude i Sjenke.Inspirisani fimovima učenici  su iznosili sopstvena mišljenja , diskutovali i navodili primjere netolerantnog ponašanja prema osobama sa invaliditetom iz neposrednog okruženja.

Zatim se učenicima obratila gošća  Mira Topović, predsjednica Udruženja paraplegičara Pljevlja. Ona je govorila o svakodnevnim problemima sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom  u našem gradu a to su : predrasude u stavovima prema invalidnosti , arhitektonske barijere tj, nepristupačnost  organima državne uprave, kulturnim, zdravstvenim , vaspitno-obrazovnim institucijama , nepristupačnost javnog prevoza, o izraženoj stopi nezaposlenosti naročito u privatnom sektoru…Takođe , govorila je i bontonu tj. kako se ponašati prema osobi sa invaliditetom. U toku predavanja bilo je riječi i o brojnim projektima ,aktivnostima  i takmičenjima  koje je realizovalo i na kojima je učestvovalo Udruženje paraplegičara kao i o nagradama i  uspjesima njihovih članova.

 “Cilj današnjeg  predavanja jeste da se skrene pažnja na svakodnevne probleme sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom , da se unaprijedi kvalitet njihovog života i omogući im da jednako uživaju ljudska prava i ravnopravno učestvuju u svim društvenim aktivnostima.Oni od države ni društva ne traže nikakvu socijalnu pomoć i milosrđe već poštovanje osnovnih ljudskih prava , jednake šanse i mogućnosti kako bi razvili svoje potencijale i aktivno i ravnopravno učestvovali  u životu svoje zajednice  doprinoseći njenom pozitivnom razvoju.Ono što želimo jeste da kod mladih ljudi razvijemo prave vrijednosti a to su : ljubav, tolerancija , razumijevanje i poštovanje , da podstičemo i razvijamo demokratsku kulturu u školi  i da zajedno radimo na stvaranju inkluzivnog društva i inkluzivne škole u kojoj će se svako dijete osjećati sigurno  i poštovano bez obzira na različitosti” istakle su  profesorice Slavojka Beba Čepić  i Adisa Malagić koje su bile i organizatorke ovog predavanja.

Veliku zahvalnost dugujemo i učenicima I i III razreda koji su sa oduševljenjem prihvatili  našu ideju kao i njihovim  profesoricama  Zagorki  Kalović  i Amiri Čolak koje su nam pružile  kako moralnu tako i tehničku podršku  u realizaciji današnjeg programa.

 

Društvene mreže