.

Pretraga
Brojač posjeta
Početna » 2019 » Maj » 10 » Dani Šekspira
12.16.44
Dani Šekspira

‚‚Svijet je pozornica na kojoj svako igra svoju ulogu. Svako ima svoj izlazak i odlazak i svako odigra mnogo uloga u životu.''                                  William Shakespeare

Poslednja sedmica aprila se obilježava u svijetu književnosti i pozorišta kao sedmica Viljema Šekspira. O njemu je napisano mnogo knjiga,  pa ipak su mnoge stvari vezane za njegov život do danas ostale zagonetka. Kako se nekada nisu precizno bilježili datumi rođenja tako ne znamo Šekspirov tačan datum rođenja, ali se pouzdano zna da je kršten 26.aprila. Pretpostavlja se da je rođen nekoliko dana ranije, a umro je upravo 23. aprila prije nešto više od 400 godina. Ovaj engleski književnik, režiser i glumac i danas je na tronu kao najveći pisac koji je ikada pisao na engleskom jeziku.  Ovaj datum se u svijetu obilježava i kao Svjetski dan knjige, a za njega se vezuje još jedno veliko ime svjetske književnost – Miguel Servantes, pisac čuvenog Don Kihota. 

Povodom godišnjce smrti Vilijama Šekspira (23. 04. 1616.), u velikoj sali naše škole održan je ugledni čas – Dani Šekspira. Na  pripremi i organizaciji časa su radile profesorice engleskog jezika i književnosti Olivera Aranitović i Dragana Sušić,  a  učestvovali su učenici  IV3, IV 1 i IV5 odjeljenja  i učenici  II4 odjeljenja.

Učenice Nevena Marković i Kristina Svrkota su bile voditelji, i prema utvrđenom scenariju najavljivale su učenike koji su recitovali odlomke iz djela Vilijama Šekspira na engleskom jeziku: iz  Hamleta, njegovu životnu dilemu - Biti, ili ne biti- ( Ajša Hanić ); zatim sonete ( Ksenija Luković, Anđela Bajić i Nevena Marković ); odlomak iz Romea i Julije ( Miljan Lončar i Tamara Ječmenica). Učenice Ksenija Luković i Nevena Marković su takođe priredile i prezentaciju o životu i djelu Vilijama Šekspira, a učenici Matija Đurović i Maksim Lončar su za ovu priliku pripremili kviz u kome su učestvovali  učenici drugog i četvrtog razreda. U skopu časa, učenici su čitali citate iz poznatih djela ovog velikog pisca.

Na kraju su učenici izveli kratak skeč o tome kako bi Šekspirovi komadi izgledali u eri modernih tehnologija, uz korišćenje mobilnih telefona i  mnogobrojnih društvenih mreža..

  

 

 

 

Društvene mreže