Pretraga
Brojač posjeta
Početna » 2019 » Decembar » 1 » Dan zahvalnosti-Thanksgiving day
17.49.12
Dan zahvalnosti-Thanksgiving day

U četvrtak 28.11.2019.godine održana je prezentacija povodom Dana zahvalnosti koju su pripremili učenici trećeg i četvrtog razreda zajedno sa profesoricama engleskog jezika-Oliverom Aranitović, Vidom Milić i Draganom Sušić.

Dan zahvalnosti vuče korjene još od prvih engleskih doseljenika, a slavi zajednicu različitih kultura. Ovaj praznik su prihvatili svi bez obzira odakle su i kada stigli u Ameriku. Slavi se uz pečenu ćurku i puno hrane. Po dolasku u novi svijet, nakon 66 dana teškog putovanja, engleski doseljenici su se složili da odmah uspostave jednakost među sobom i prihvatili zajedničko ime Pilgrims - hodočasnici. Naselili su se u luci kojoj su dali ime Plymouth u današnjoj državi Massachusetts, ali su prvi zanos i sreću uskoro pomutile teškoće u pribavljanju hrane.Spasili su ih lokalni Indijanci, koji su im pomogli sa hranom, naučili ih kako da uzgajaju kukuruz i drugo domaće povrće. Suština nacionalnog praznika u SAD-u jeste slavljenje godišnje žetve, a obilježava se četvrtog četvrtka u novembru.

Na početku programa prikazan je kratak film koji opisuje prve dana hodočasnika. Zatim je usledila prezentacija koju su izlagali učenici Ena Plakalo, Anja Radović, Simon Marijanović, Isidora Čvorović, Anastasija Andrić, Nejra Bašić, Rade Despotović, Anđela Milić.

Pošto su učenici kroz prezentaciju upoznali sve prisutne sa istorijom i karakteristikama ovog lijepog praznika uslijedio je kviz znanja u kome su učestvovala tri tima: Tim A-Bajčeta Marijana i Mrdak Jelena, tim B-Despotović Rade i Đurović Matija i tim C- Anja Radović i Ena Plakalo. Regularnost kviza pratila je komisija u od dva člana, a to su bili učenici-Simon Marijanović i Anastasija Andrić. Učenici su pokazali zavidan nivo znanja i do samog kraja su imali izjednačen broj bodova, tako da su im postavljena dodatna pitanja. Pobjedu je odnio tim A, Bajčeta Marijana i Mrdak Jelena koje su osvojile i poklone koje su im uručili članovi komisije. Čestitamo!

Uz prezentaciju i kviz tu su bile i lijepe izreke koje su govorili učenici: Anastasija Andrić, Mrdak Jelena, Ena Plakalo, Anja Radović, Isidora Čvorović i Marijana Bajčeta.

Program je vodila učenica Svetlana Kljajević.

Na kraju programa prisutni profesori i učenici su posluženi slanim i slatkim mafinima koju su pripremili učenici Arman Abazin i Aleksa Kovačević.

Hvala našim dragim učenicima što su nam priredili ovaj zabavno-edukativni program i pokazali kvalitet u znanju i javnom nastupu.

Društvene mreže