Pretraga
Brojač posjeta
Početna » 2020 » April » 29 » Medijska pismenost i mladi
13.10.54
Medijska pismenost i mladi

Mediji su najmoćnija stvar na svijetu. Njihova moć se ogleda u tome da nevine mogu učiniti krivima, a krive nevinima. Da je zaista tako, naučilo je 40 učesnika virtuelnog predavanja na temu: Nova medijska pismenost - Gledajmo, kreirajmo, koje je održano 23.04.2020.godine, putem Zoom aplikacije. Organizator vebinara je bio Institut za medije Crne Gore.

Među učesnicima bilo je 11 učenika Srednje stručne škole i profesorica književnosti Jelena Drobnjak. U pitanju su učenici iz različitih odjeljenja naše škole: Anastasija Andrić, Nejra Bošković, Rade Despotović, Obrad Drobnjak, Kerim Hasanbegović, Magdalena Kalović, Cmiljana Laketić, Jovana Tanasković, Tijana Todorić, Ljubisav Zorić i Svetlana Kljajević.

Profesorica književnosti Božena Jelušić i novinar Dragoljub Vuković, putem prezentacija i postavljenih zadataka upoznali su nas sa brojnim medijskim zamkama, kojima smo u današnje vrijeme svakodnevno okruženi. Tako smo saznali da postoji način da, sami prije medijskog demanta, otkrijemo da li je neka vijest poluistinita, lažna i smišljena da privuče medijsku pažnju. Njihovim razotkrivanjem mi postajemo "fektčekeri" (eng. fest ceker - kao novi poziv označava osobe koje se bave "dekonstrukcijom" lažnih vijesti). Evo nekoliko adresa na koje su nas uputili predavači, uz pomoć kojih možemo razotkriti lažne i neutemeljene vijesti: https://faktograf.hr/, https://www.raskrinkavanje.me/, https://faktoje.al/, https://istinomer.rs/

Naučili smo i koji se alati i kako mogu koristiti za provjeru lažnih fotografija i video sadržaja: YouTube (direktno, donji desni ugao), "Who stole my picture plug/in", Google Chrome (pretraga desni klik), Google Images (prevucite preko slike kako biste je provjerili). Neke od čovjekovih osobina kao što su: "pristrasnost potvrđivanja", "efekat eho komore", "narativna zabluda", "storytelling" i "schaudenfreude" ili sklonost da se uživa u vijestima koje izazivaju šok i ogorčenje, pomažu potkrepljivanju lažnih vijesti. Međutim, samo od nas zavisi da li ćemo pristati da vjerujemo u svaku vijest koju nam mediji plasiraju i na taj način budemo izmanipulisani.

Mladi danas plivaju u ,,moru informacija", koje su nam zahvaljujući digitalnim medijima brzo i lako dostupne. Želimo da saznamo sve, odmah i što više. Ovo je bilo jedno od onih predavanja koje nam je pružilo nove vidike i poslije kojeg ,,osjetite glad" za otkrivanjem novih saznanja. Mi smo slušali, radili i naučili. Bilo bi poželjno i krajnje korisno da i drugi učenici budu medijski obrazovani. Možda će se to ostvariti uvođenjem predmeta Medijska pismenost u srednje škole. Mi, koji smo učestvovali u ovoj virtuelnoj radionici, dižemo ruke i glasamo za.

Svetlana Kljajević III-1

Društvene mreže