Pretraga
Brojač posjeta

Početna » 2021 » Decembar » 1 » Час саобраћајне културе посвећен обиљежавању Међународног дана толеранције
10.08.28
Час саобраћајне културе посвећен обиљежавању Међународног дана толеранције

Поводом 16.новембра Међународног дана толеранције, ученици 1-3 одјељења припремили су занимљиву едукативну радионицу. Поред едукативне игрице упознавања и активног слушања, у оквиру радионице ученици су имали прилику да кроз играње улога препознају и ријеше један примјер нетолерантног понашања у саобраћају.

Такође, у оквиру радионице приказана је и презентација на истоимену тему коју су припремили следећи ученици: Анђела Ћеранић, Армин Ждеровић, Катарина Котлаја и Немања Томашевић.

Ученици Марија Лакетић, Катарина Котлаја, Немања Томашевић,Анђела Ћеранић и Дарко Тошић припремили су и презентовали занимљив пано о нултој толеранцији на алкохол, психоактивне супстанце, насиље и агресивно понашање, брзу вожњу, употребу мобилног телефона у саобраћају.

Затим је услиједила дискусија о самом појму толеранције, узроцима нетолерантног понашања у саобраћају, зашто треба да подстичемо толерантно понашање у саобраћају, да ли се толеранција може научити и како...

Активни учесници дискусије били су: Лазар Бујишић, Тарик Делић , Хасан Хаџовић, Катарина Котлаја, Марија Лакетић, Амел Летић, Немања Томашевић, Дарко Тошић, Анђела Ћеранић, Лазар Чепић и Армин Ждеровић.

Несебичну подршку ученицима при реализацији поменуте активности пружила је професорица Адиса Малагић. Реализована активност је само једна у низу активности која се реализује у сарадњи са Тимом за заштиту дјеце од насиља и смањење вандализма којег чине Бојан Струњаш, директор школе, Тања Тодорић, професорица математике, Славојка Чепић, професорица филозофије и социологије и Радан Картал педагог школе.

Циљ радионице јесте да се сви заједно подсјетимо на љепоту различитости, али и на потребу међусобног поштовања, уважавања и разумијевања нарочито у саобраћају. Толеранција и стрпљење су главне одлике културног возача. Културан учесник у саобраћају (возач/пјешак) одликује се смиреношћу, поштовањем саобраћајних правила и прописа и лично је одговоран за све своје поступке током управљања моторним возилом, али је одговоран и као пјешак. Да би се смањио број саобраћајних удеса и несрећа на нашим друмовима и обезбиједила већа безбједност свих учесника у саобраћају веома је важно свакодневно практиковање толеранције и толерантног понашања свих учесника у саобраћају и констатно радити на унапређењу саобраћајне културе.

Društvene mreže