Pretraga
Brojač posjeta
Početna » Arhiva vijesti

Mediji su najmoćnija stvar na svijetu. Njihova moć se ogleda u tome da nevine mogu učiniti krivima, a krive nevinima. Da je zaista tako, naučilo je 40 učesnika virtuelnog predavanja na temu: Nova medijska pismenost - Gledajmo, kreirajmo, koje je održano 23.04.2020.godine, putem Zoom aplikacije. Organizator vebinara je bio Institut za medije Crne Gore.

Među učesnicima bilo je 11 učenika Srednje stručne škole i profesorica književnosti Jelena Drobnjak. U pitanju su učenici iz različitih odjeljenja naše škole: Anastasija Andrić, Nejra Bošković, Rade Despotović, Obrad Drobnjak, Kerim Hasanbegović, Magdalena Kalović, Cmiljana Laketić, Jovana Tanasković, Tijana Todorić, Ljubisav Zorić i Svetlana Kljajević.

Profesorica književnosti Božena Jelušić i novinar Dragoljub Vuković, putem prezentacija i postavljenih zadataka upoznali su nas sa brojnim medijskim zamkama, kojima smo u današnje vrijeme svakodnevno okruženi. Tako smo saznali da postoji način da, sami prije medijskog demanta, otkrijemo da li je neka vijest poluistinita, lažna i smišljena da privuče medijsku pažnju. Njihovim razotkrivanjem mi postajem ... Detaljnije »

Datum: 29 April 2020

Nevladina organizacija ”EKOM - Udruženje za ekološki konsalting u Crnoj Gori” po trinaesti put je organizovala konkurs „Mladi eko-reporteri” u sklopu programa Fondacije za ekološku edukaciju (FEE).

Na konkurs je stiglo preko 525 radova iz 37  osnovnih i 15 srednjih škola. Na pripremi je radilo preko 400 učenika i pomagalo 72 profesora mentora.
Nakon selekcije, u konkurenciji za nagrade bilo je ukupno: 46 tekstova, 55 fotografija, 14 fotopriča  i 25 video klipova. Pristigle radove je tokom aprila 2020. godine  vrednovao dvanaesetočlani nacionalni žiri i odabrao najbolje u pet tematskih i dvije starosne kategorije 12-15 godina i 16-19 godina.

... Detaljnije »

Datum: 24 April 2020

​​​​​​Odlažu se eksterna testiranja, maturski i stručni ispiti

Izmjenom školskog kalendara za 2019/2020 godinu, Ministarstvo prosvjete je donijelo odluku da se, usljed epidemiološke situacije, odlaže testiranje postignuća učenika na kraju drugog ciklusa osnovne škole; eksterna provjera znanja učenika na kraju osnovne škole; organizovanje maturskog i stručnog ispita, te PISA i PIRLS probna testiranja.
Ova odluka važiće do donošenja akta o prestanku propisanih mjera preduzetih za sprečavanje unošenja, odnosno širenja bolesti Covid-19, od organa državne uprave nadležnog za poslove zdravlja.
Raspored provjere znanja i izdavanja diploma utvrdiće Ministarstvo prosvjete u saradnji sa Ispitnim centrom, najmanje 20 dana prije provjere znanja odnosno održavanja ispita, a o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

Datum: 07 April 2020

Datum: 30 Mart 2020

ŠKOLE OD PONEDJELJKA NEĆE RADITI!

Uzimajući u obzir trenutnu epidemiološku situaciju na globalnom novu i preporuke Instituta za javno zdravlje, a u cilju preventive i blagovremene zaštite zdravlja djece, nastavnog i nenastavnog osoblja, ministar prosvjete dr Damir Šehović saopštio je danas da je donijeta odluka o obustavi obrazovno-vaspitnog rada u vrtićima, školama, fakultetima i domovima na period ne manji od 15 dana. Odluka će početi da se primjenjuje od ponedjeljka, 16.3.2020. godine.

Kako je rekao ministar Šehović, da bi se olakšala lična i porodična organizacija, a u svijetlu činjenice da djeca od 16. marta neće boraviti u vrtićima i školama, u tom periodu biće omogućeno da jedan od roditelja-staratelja, usvojilaca ili samohrani roditelj djeteta koje nije starije od 11 godina, ukoliko iskaže potrebu, iskoristi pravo na plaćeno odsustvo.

„Nastavićemo da se, uz odličnu saradnju sa Min ... Detaljnije »

Datum: 14 Mart 2020

Ministarstvo prosvjete je organizovalo urgentnu distribuciju brošure o mjerama prevencije i suzbijanju infekcije koronavirusom svim obrazovno-vaspitnim ustanovama. Brošuru je pripremio i odštampao JU Institut za javno zdravlje. Iste će blagovremeno biti podijeljene učenicima i zaposlenima, kako bi svi bili na vrijeme obaviješteni o mjerama prevencije i sprječavanja infekcije koronavirusom.
Naloženo je i da se u najkraćem mogućem roku organizuju roditeljski sastanci, na kojima bi se roditelji upoznali sa sadržajem brošura, a sve u funkciji zaštite sopstvenog, kao i zdravlja djece.

Datum: 11 Mart 2020

U Srednjoj stručnoj školi je 21.02.2020. godine, u odjeljenju I/5 – prodavač, održan Ugledni čas na temu Deklaracije robe. Cilj časa je da se pokaže povezanost modula Osnovi tehnike prodaje i modula Poznavanje robe. Mentori učenicima bile su profesorice Amira Čolak i Aldina Strujić.
Učenici su sa profesoricom praktične nastave Amirom Čolak napravili anketu koju su popunili njihovi poslodavci. Sara Drobnjak je predstavila rezultate ankete, nakon čega su ostali učenici vodili d
iskusiju u vezi sa anketom. Učenici koji obavljaju praktičnu nastavu u maloprodajnim objektima: AD “Žitoprodukt", “MTS Comerc”, DOO "AA", DOO "Denis", "Franca marketi", DOO "Hranom do zdravlja", DOO "Herc", DOO "Uno", su istakli da su tokom obavljanja prakse stekli nove vještine, znanja i upoznali se sa svim aspektima rada u ovim objektima. Izlagali su: Nikolina Vučinić, Sofija Balčin, Nina Vojinović, Teodora Mrdak, Kristina Gazdić, Hana Kaltak, Danilo Vulović, Milena Đuković, ... Detaljnije »

Datum: 26 Feb. 2020

Ucenici IV 5 razreda, smjer tehnicar kulinarstva i usluzivanja, dana 6.02.2020. godine su sa profesoricom biologije Maricom Roganovic Tosic posjetili Z.Z "Mljekara" - Pljevlja. Ucenici su uz pratnju strucnog osoblja obisli proizvodne pogone gdje su se upoznali sa procesom proizvodnje mlijeka i mljecnih proizvoda. Posjetu smo zavrsili uz degustaciju jogurta.
Zahvaljujemo osoblju i direktorici Z.Z "Mljekara"- Pljevlja za vrijeme koje su odvojili za nas kako bi ucenici stekli nova znanja i iskustva kroz interesantan sadrzaj.

Datum: 18 Feb. 2020

U Srednjoj stručnoj školi Pljevlja 11.02.2020.godine, održano je predavanje na temu Bankarski menadžment. U realizaciji predavanja učestvovali su učenici IV1 odjeljenja, smjer ekonomski tehničar.

Učenice Nejra Bašić i Milica Starovlah su u sklopu prezentacije govorile o bankarskom menadžmentu. Gostujući predavači bili su izvršni direktor Prve banke Crne Gore poslovnice u Pljevljima, gospodin Abdulah Šulović i menadžer za privredu i stanovništvo, gospođa Bojana Ječmenica. Gosti su govorili o bankarskom menadžmentu i navodili primjere iz prakse. Atmosfera je bila prijatna i opuštena. Učenici i prisutni profesori pokazali su veliko interesovanje i postavljali su pitanja u vezi štednje, kamatne stope na štednju, povoljnostima kreditiranja, provjeri kreditne sposobnosti klijenta.

Prisutni su bili učenici IV1, IV5 i III9 odjeljenja, direktor ... Detaljnije »

Datum: 18 Feb. 2020

Dana 26.11. 2019. godine, održan je ugledni čas na temu: Poreski sistem Crne Gore. Ugledni čas pripremili su učenici IV-1 odjeljenja, ekonomski tehničar - finansijskog i opšteg smjera: Ljiljana Bujaković, Simon Marjanović, Aleksandar Raonić, Nejra Bašić, Nevena Marić, Samra Stovrag i Milica Starovlah. 

 

            Voditelj časa bila je učenica Nejra Bašić. Mentori učenicima su bile pr ... Detaljnije »

Datum: 01 Dec. 2019

U četvrtak 28.11.2019.godine održana je prezentacija povodom Dana zahvalnosti koju su pripremili učenici trećeg i četvrtog razreda zajedno sa profesoricama engleskog jezika-Oliverom Aranitović, Vidom Milić i Draganom Sušić.

Dan zahvalnosti vuče korjene još od prvih engleskih doseljenika, a slavi zajednicu različitih kultura. Ovaj praznik su prihvatili svi bez obzira odakle su i kada stigli u Ameriku. Slavi se uz pečenu ćurku i puno hrane. Po dolasku u novi svijet, nakon 66 dana teškog putovanja, engleski doseljenici su se složili da odmah uspostave jednakost među sobom i prihvatili zajedničko ime Pilgrims - hodočasnici. Naselili su se u luci kojoj su dali ime Plymouth u današnjoj državi Massachusetts, ali su prvi zanos i sreću uskoro pomutile teškoće u pribavljanju hrane.Spasili su ih lokalni Indijanci, koji su im pomogli sa hranom, naučili ih kako da uzgajaju kukuruz i drugo domaće povrće. Suština nacionalnog praznika u SAD-u jeste slavljenje godišnje žetve, a obilježava se četvrtog četvrtka u novembru.

... Detaljnije »

Datum: 01 Dec. 2019

Za izbor kadeta/tkinja za obrazovanje na Pomorskoj akademiji SAD (US Naval Academy), Anapolis, Merilend i Vojnoj akademiji SAD (US Military Academy), West Point, Njujork
Ministarstvo odbrane, na osnovu člana 5 stav 2 Pravilnika o načinu prijema lica u službu u Vojsci Crne Gore i rezervni sastav Vojske i načinu izbora kadeta (“Službeni list CG”, broj 18/18) raspisuje javni oglas za izbor po jednog kadeta/tkinje (u daljem tekstu: kadeta) za potrebe Vojske Crne Gore, za obrazovanje na Pomorskoj akademiji SAD (US Naval Academy), Anapolis, Merilend i Vojnoj akademiji SAD (US Military Academy), West Point, Njujork, počev od studijske 2020/2021. godine.
OPŠTI USLOVI JAVNOG OGLASA ZA KANDIDATE:
1) da su crnogorski državljani i da nemaju državljanstvo druge države;
2) da su završili ili su u završnom razredu četvorogodišnje srednje škole;
3) da su zdravstveno sposobni za službu u Vojsci Crne Gore;
4) da zadovoljavaju kriterijume u pogledu fizičke sposobnosti;
5) da zadovoljavaju kriterijume u pogledu psihološke sposobnosti za službu u Vojsci Crne Gore;
6) da nijesu osuđeni na bezuslovnu kaznu zatvora u trajanju dužem od šest mjeseci, odnosno da nijesu pravosnažno osuđeni za krivično djelo protiv ... Detaljnije »

Datum: 27 Nov. 2019

   Povodom Svjetskog dana štednje i kampanje Nedjelja štednje, grupa učenika iz odjeljenja III-1, IV-1 i IV-7, smjer Ekonomski tehničar,  posjetila je 31.10.2019. godine poslovnice Erste banke i Addiko banke u Pljevljima.

        Poslovnicu Erste banke  posjetili su,  sa profesoricom  Amirom Čolak,  učenici  III-1 odjeljenja: Anđe ... Detaljnije »

Datum: 05 Nov. 2019

Ideju za održavanje časa na temu „Vrste bankarskih poslova" predložila je predmetna profesorica Jelena Leovac.
Referate su predstavile grupe učenika na teme: „Pasivni bankarski poslovi" - Svetlana Kljajević, Milika Zuković, Jelena Potpara i Jelena Vuković; „Aktivni bankarski poslovi" - Milica Petrić, Stanimirka Macanović, Ena Plakalo, Jovana Pušonja i Marija Zuković; „Neutralni bankarski poslovi" - Marija Kunarac, Ljubica Mršović, Danka Džarić i Nikolina Borović i „Sopstveni bankarski poslovi" - Rijad Mušović, Anja Bojović, Mihailo Rondović i Bogdan Tešović.
Cilj časa je bio da učenici prikažu značaj bankarskih poslova i razumiju njihov uticaj na poslovanje i razvoj privrednih i drugih subjekata, razvoj određenih privrednih grana, regiona, životni standard građana, razvoj i strukturu spoljnotrgovinskog prometa.
Času su prisustvovale profesorice Verica Popović, Amira Čolak, Aldina Strujić i Aldina Bećović, čije je mišljenje da su najubjedljivije pojedinačno izlaganje imale učenice Svetlana Kljajević i Marija Kunarac. Profesorica Jelena Leovac je izrazila zahvalnost prisutnim profesorima i pohvalila sve u ... Detaljnije »

Datum: 30 Okt. 2019

Učenici Srednje stručne škole i Gimnazije ,,Tanasije Pejatović “ su , u četvrtak 3.10. 2019. godine, posjetili festival „ Otvoreni dani nauke” u Podgorici, organizovan od strane Ministarstva nauke Crne Gore. Festival je imao cilj da ukaže na koji način inovacije, na poljima vještačke inteligencije rezultiraju promjenama u gotovo svim aspektima komunikacije, rada i života.
Park „ Dvorac Petrovića“ je bio mjesto gdje je organizovana radionica „Satelitske radio komunikacije – šansa za nova istraživanja“. Učenici su razgovarali o tehnologiji i iznosili vlastite stavove o nauci. U vidu prezentacije radio-amaterizma i kroz praktičan rad sa radio stanicom, koja emutuje signal preko satelita, učenicima je približena ova oblast.
Učenici su obišli i Galeriju “Centar” gdje su kroz projekat „ Multimedijalne priče“ imali prilike da čuju nešto više o Adi Lavlejs i Čarsu Bebidžu, a organizovano je i jedinstveno
„ putovanje kroz prostor i vrijeme“ putem interaktivne izložbe “ Tkači kibernetike – Ada Lavlejs: Čarobnica brojeva i proročica računarstva, prva programerka i poetska naučnica, ćerka poete i princeze matematike&rdq ... Detaljnije »

Datum: 24 Okt. 2019

« 1 2 3 4 ... 16 17 »
Društvene mreže