Pretraga
Brojač posjeta
Početna » Arhiva vijesti

 Univerzitet Donja Gorica i Ministarstvo kulture ,zajedničkim snagama, realizovali su desetu  po redu “Berzu preduzetničkih ideja”. Ovaj projekat već 10 godina predstavlja spoj snage, mladosti, kvalitetnih ideja i rješenja za svakodnevne probleme.  Ciljevi ovog projekta su promocija preduzetništva među mladim ljudima, realizacija novih biznis ideja, ali i podsticanje mladih ljudi da razmišljaju na preduzetnički način.

Na Berzi su učestvovale učenice odjeljenja II-1 ,smjer ekonomski tehničar: Ivana Petrović, Anđela Cmiljanić, Jana Koruga, Nikolina Vuković, Anastasija Knežević i Milica Dromljak, zajedno sa mentorom profesoricom Nadom Jović.  Učenice su konkurisale sa idejom ,,MOJA ŠAŠAVA IGRAČKA” koja se našla na listi od 11 najboljih ideja,i predstavljala Srednju stručnu školu iz Pljevalja.

Po prvi put Berza je organizovana online što nam nije predstavljalo prepreku. ... Detaljnije »

Datum: 14 Maj 2020

            8. i 9. maja 2020. godine, Univerzitet donja Gorica i Studentski biznis centar organizovali su preduzetničko-istraživački poduhvat: „Zaori dublje, proširi brazde“. Ovaj projekat je okupio preko 100 srednjoškolaca, mladih istraživača iz gotovo svih gradova i srednjih škola u Crnoj Gori.Iz Srednje stručne škole učestvovale su :Jana Koruga,Anđela Cmiljanić i Knežević Anastasija.One su učenice deugog razreda,ekonomski tehničar.

            Po prvi put ovaj projekat je realizovan online ali to nas nije spriječilo da učimo, razmišljamo, istražujemo, takmičimo se, umrežavamo i družimo. Učestvovanjem u ovom projektu imale smo priliku da vidimo i čujemo predavanja sa Univerziteta Donja Gorica, učestvujemo u zanimljivim aktivnostima, i na kraju da prisustvujemo Berzi preduzetničkih i ... Detaljnije »

Datum: 14 Maj 2020

Mediji su najmoćnija stvar na svijetu. Njihova moć se ogleda u tome da nevine mogu učiniti krivima, a krive nevinima. Da je zaista tako, naučilo je 40 učesnika virtuelnog predavanja na temu: Nova medijska pismenost - Gledajmo, kreirajmo, koje je održano 23.04.2020.godine, putem Zoom aplikacije. Organizator vebinara je bio Institut za medije Crne Gore.

Među učesnicima bilo je 11 učenika Srednje stručne škole i profesorica književnosti Jelena Drobnjak. U pitanju su učenici iz različitih odjeljenja naše škole: Anastasija Andrić, Nejra Bošković, Rade Despotović, Obrad Drobnjak, Kerim Hasanbegović, Magdalena Kalović, Cmiljana Laketić, Jovana Tanasković, Tijana Todorić, Ljubisav Zorić i Svetlana Kljajević.

Profesorica književnosti Božena Jelušić i novinar Dragoljub Vuković, putem prezentacija i postavljenih zadataka upoznali su nas sa brojnim medijskim zamkama, kojima smo u današnje vrijeme svakodnevno okruženi. Tako smo saznali da postoji način da, sami prije medijskog demanta, otkrijemo da li je neka vijest poluistinita, lažna i smišljena da privuče medijsku pažnju. Njihovim razotkrivanjem mi postajem ... Detaljnije »

Datum: 29 April 2020

Nevladina organizacija ”EKOM - Udruženje za ekološki konsalting u Crnoj Gori” po trinaesti put je organizovala konkurs „Mladi eko-reporteri” u sklopu programa Fondacije za ekološku edukaciju (FEE).

Na konkurs je stiglo preko 525 radova iz 37  osnovnih i 15 srednjih škola. Na pripremi je radilo preko 400 učenika i pomagalo 72 profesora mentora.
Nakon selekcije, u konkurenciji za nagrade bilo je ukupno: 46 tekstova, 55 fotografija, 14 fotopriča  i 25 video klipova. Pristigle radove je tokom aprila 2020. godine  vrednovao dvanaesetočlani nacionalni žiri i odabrao najbolje u pet tematskih i dvije starosne kategorije 12-15 godina i 16-19 godina.

... Detaljnije »

Datum: 24 April 2020

​​​​​​Odlažu se eksterna testiranja, maturski i stručni ispiti

Izmjenom školskog kalendara za 2019/2020 godinu, Ministarstvo prosvjete je donijelo odluku da se, usljed epidemiološke situacije, odlaže testiranje postignuća učenika na kraju drugog ciklusa osnovne škole; eksterna provjera znanja učenika na kraju osnovne škole; organizovanje maturskog i stručnog ispita, te PISA i PIRLS probna testiranja.
Ova odluka važiće do donošenja akta o prestanku propisanih mjera preduzetih za sprečavanje unošenja, odnosno širenja bolesti Covid-19, od organa državne uprave nadležnog za poslove zdravlja.
Raspored provjere znanja i izdavanja diploma utvrdiće Ministarstvo prosvjete u saradnji sa Ispitnim centrom, najmanje 20 dana prije provjere znanja odnosno održavanja ispita, a o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

Datum: 07 April 2020

Datum: 30 Mart 2020

ŠKOLE OD PONEDJELJKA NEĆE RADITI!

Uzimajući u obzir trenutnu epidemiološku situaciju na globalnom novu i preporuke Instituta za javno zdravlje, a u cilju preventive i blagovremene zaštite zdravlja djece, nastavnog i nenastavnog osoblja, ministar prosvjete dr Damir Šehović saopštio je danas da je donijeta odluka o obustavi obrazovno-vaspitnog rada u vrtićima, školama, fakultetima i domovima na period ne manji od 15 dana. Odluka će početi da se primjenjuje od ponedjeljka, 16.3.2020. godine.

Kako je rekao ministar Šehović, da bi se olakšala lična i porodična organizacija, a u svijetlu činjenice da djeca od 16. marta neće boraviti u vrtićima i školama, u tom periodu biće omogućeno da jedan od roditelja-staratelja, usvojilaca ili samohrani roditelj djeteta koje nije starije od 11 godina, ukoliko iskaže potrebu, iskoristi pravo na plaćeno odsustvo.

„Nastavićemo da se, uz odličnu saradnju sa Min ... Detaljnije »

Datum: 14 Mart 2020

Ministarstvo prosvjete je organizovalo urgentnu distribuciju brošure o mjerama prevencije i suzbijanju infekcije koronavirusom svim obrazovno-vaspitnim ustanovama. Brošuru je pripremio i odštampao JU Institut za javno zdravlje. Iste će blagovremeno biti podijeljene učenicima i zaposlenima, kako bi svi bili na vrijeme obaviješteni o mjerama prevencije i sprječavanja infekcije koronavirusom.
Naloženo je i da se u najkraćem mogućem roku organizuju roditeljski sastanci, na kojima bi se roditelji upoznali sa sadržajem brošura, a sve u funkciji zaštite sopstvenog, kao i zdravlja djece.

Datum: 11 Mart 2020

U Srednjoj stručnoj školi je 21.02.2020. godine, u odjeljenju I/5 – prodavač, održan Ugledni čas na temu Deklaracije robe. Cilj časa je da se pokaže povezanost modula Osnovi tehnike prodaje i modula Poznavanje robe. Mentori učenicima bile su profesorice Amira Čolak i Aldina Strujić.
Učenici su sa profesoricom praktične nastave Amirom Čolak napravili anketu koju su popunili njihovi poslodavci. Sara Drobnjak je predstavila rezultate ankete, nakon čega su ostali učenici vodili d
iskusiju u vezi sa anketom. Učenici koji obavljaju praktičnu nastavu u maloprodajnim objektima: AD “Žitoprodukt", “MTS Comerc”, DOO "AA", DOO "Denis", "Franca marketi", DOO "Hranom do zdravlja", DOO "Herc", DOO "Uno", su istakli da su tokom obavljanja prakse stekli nove vještine, znanja i upoznali se sa svim aspektima rada u ovim objektima. Izlagali su: Nikolina Vučinić, Sofija Balčin, Nina Vojinović, Teodora Mrdak, Kristina Gazdić, Hana Kaltak, Danilo Vulović, Milena Đuković, ... Detaljnije »

Datum: 26 Feb. 2020

« 1 2 3 4 ... 17 18 »
Društvene mreže