Pretraga
Brojač posjeta
Početna » Arhiva vijesti

ŠKOLE OD PONEDJELJKA NEĆE RADITI!

Uzimajući u obzir trenutnu epidemiološku situaciju na globalnom novu i preporuke Instituta za javno zdravlje, a u cilju preventive i blagovremene zaštite zdravlja djece, nastavnog i nenastavnog osoblja, ministar prosvjete dr Damir Šehović saopštio je danas da je donijeta odluka o obustavi obrazovno-vaspitnog rada u vrtićima, školama, fakultetima i domovima na period ne manji od 15 dana. Odluka će početi da se primjenjuje od ponedjeljka, 16.3.2020. godine.

Kako je rekao ministar Šehović, da bi se olakšala lična i porodična organizacija, a u svijetlu činjenice da djeca od 16. marta neće boraviti u vrtićima i školama, u tom periodu biće omogućeno da jedan od roditelja-staratelja, usvojilaca ili samohrani roditelj djeteta koje nije starije od 11 godina, ukoliko iskaže potrebu, iskoristi pravo na plaćeno odsustvo.

„Nastavićemo da se, uz odličnu saradnju sa Min ... Detaljnije »

Datum: 14 Mart 2020

Ministarstvo prosvjete je organizovalo urgentnu distribuciju brošure o mjerama prevencije i suzbijanju infekcije koronavirusom svim obrazovno-vaspitnim ustanovama. Brošuru je pripremio i odštampao JU Institut za javno zdravlje. Iste će blagovremeno biti podijeljene učenicima i zaposlenima, kako bi svi bili na vrijeme obaviješteni o mjerama prevencije i sprječavanja infekcije koronavirusom.
Naloženo je i da se u najkraćem mogućem roku organizuju roditeljski sastanci, na kojima bi se roditelji upoznali sa sadržajem brošura, a sve u funkciji zaštite sopstvenog, kao i zdravlja djece.

Datum: 11 Mart 2020

U Srednjoj stručnoj školi je 21.02.2020. godine, u odjeljenju I/5 – prodavač, održan Ugledni čas na temu Deklaracije robe. Cilj časa je da se pokaže povezanost modula Osnovi tehnike prodaje i modula Poznavanje robe. Mentori učenicima bile su profesorice Amira Čolak i Aldina Strujić.
Učenici su sa profesoricom praktične nastave Amirom Čolak napravili anketu koju su popunili njihovi poslodavci. Sara Drobnjak je predstavila rezultate ankete, nakon čega su ostali učenici vodili d
iskusiju u vezi sa anketom. Učenici koji obavljaju praktičnu nastavu u maloprodajnim objektima: AD “Žitoprodukt", “MTS Comerc”, DOO "AA", DOO "Denis", "Franca marketi", DOO "Hranom do zdravlja", DOO "Herc", DOO "Uno", su istakli da su tokom obavljanja prakse stekli nove vještine, znanja i upoznali se sa svim aspektima rada u ovim objektima. Izlagali su: Nikolina Vučinić, Sofija Balčin, Nina Vojinović, Teodora Mrdak, Kristina Gazdić, Hana Kaltak, Danilo Vulović, Milena Đuković, ... Detaljnije »

Datum: 26 Feb. 2020

Ucenici IV 5 razreda, smjer tehnicar kulinarstva i usluzivanja, dana 6.02.2020. godine su sa profesoricom biologije Maricom Roganovic Tosic posjetili Z.Z "Mljekara" - Pljevlja. Ucenici su uz pratnju strucnog osoblja obisli proizvodne pogone gdje su se upoznali sa procesom proizvodnje mlijeka i mljecnih proizvoda. Posjetu smo zavrsili uz degustaciju jogurta.
Zahvaljujemo osoblju i direktorici Z.Z "Mljekara"- Pljevlja za vrijeme koje su odvojili za nas kako bi ucenici stekli nova znanja i iskustva kroz interesantan sadrzaj.

Datum: 18 Feb. 2020

U Srednjoj stručnoj školi Pljevlja 11.02.2020.godine, održano je predavanje na temu Bankarski menadžment. U realizaciji predavanja učestvovali su učenici IV1 odjeljenja, smjer ekonomski tehničar.

Učenice Nejra Bašić i Milica Starovlah su u sklopu prezentacije govorile o bankarskom menadžmentu. Gostujući predavači bili su izvršni direktor Prve banke Crne Gore poslovnice u Pljevljima, gospodin Abdulah Šulović i menadžer za privredu i stanovništvo, gospođa Bojana Ječmenica. Gosti su govorili o bankarskom menadžmentu i navodili primjere iz prakse. Atmosfera je bila prijatna i opuštena. Učenici i prisutni profesori pokazali su veliko interesovanje i postavljali su pitanja u vezi štednje, kamatne stope na štednju, povoljnostima kreditiranja, provjeri kreditne sposobnosti klijenta.

Prisutni su bili učenici IV1, IV5 i III9 odjeljenja, direktor ... Detaljnije »

Datum: 18 Feb. 2020

Dana 26.11. 2019. godine, održan je ugledni čas na temu: Poreski sistem Crne Gore. Ugledni čas pripremili su učenici IV-1 odjeljenja, ekonomski tehničar - finansijskog i opšteg smjera: Ljiljana Bujaković, Simon Marjanović, Aleksandar Raonić, Nejra Bašić, Nevena Marić, Samra Stovrag i Milica Starovlah. 

 

            Voditelj časa bila je učenica Nejra Bašić. Mentori učenicima su bile pr ... Detaljnije »

Datum: 01 Dec. 2019

U četvrtak 28.11.2019.godine održana je prezentacija povodom Dana zahvalnosti koju su pripremili učenici trećeg i četvrtog razreda zajedno sa profesoricama engleskog jezika-Oliverom Aranitović, Vidom Milić i Draganom Sušić.

Dan zahvalnosti vuče korjene još od prvih engleskih doseljenika, a slavi zajednicu različitih kultura. Ovaj praznik su prihvatili svi bez obzira odakle su i kada stigli u Ameriku. Slavi se uz pečenu ćurku i puno hrane. Po dolasku u novi svijet, nakon 66 dana teškog putovanja, engleski doseljenici su se složili da odmah uspostave jednakost među sobom i prihvatili zajedničko ime Pilgrims - hodočasnici. Naselili su se u luci kojoj su dali ime Plymouth u današnjoj državi Massachusetts, ali su prvi zanos i sreću uskoro pomutile teškoće u pribavljanju hrane.Spasili su ih lokalni Indijanci, koji su im pomogli sa hranom, naučili ih kako da uzgajaju kukuruz i drugo domaće povrće. Suština nacionalnog praznika u SAD-u jeste slavljenje godišnje žetve, a obilježava se četvrtog četvrtka u novembru.

... Detaljnije »

Datum: 01 Dec. 2019

Za izbor kadeta/tkinja za obrazovanje na Pomorskoj akademiji SAD (US Naval Academy), Anapolis, Merilend i Vojnoj akademiji SAD (US Military Academy), West Point, Njujork
Ministarstvo odbrane, na osnovu člana 5 stav 2 Pravilnika o načinu prijema lica u službu u Vojsci Crne Gore i rezervni sastav Vojske i načinu izbora kadeta (“Službeni list CG”, broj 18/18) raspisuje javni oglas za izbor po jednog kadeta/tkinje (u daljem tekstu: kadeta) za potrebe Vojske Crne Gore, za obrazovanje na Pomorskoj akademiji SAD (US Naval Academy), Anapolis, Merilend i Vojnoj akademiji SAD (US Military Academy), West Point, Njujork, počev od studijske 2020/2021. godine.
OPŠTI USLOVI JAVNOG OGLASA ZA KANDIDATE:
1) da su crnogorski državljani i da nemaju državljanstvo druge države;
2) da su završili ili su u završnom razredu četvorogodišnje srednje škole;
3) da su zdravstveno sposobni za službu u Vojsci Crne Gore;
4) da zadovoljavaju kriterijume u pogledu fizičke sposobnosti;
5) da zadovoljavaju kriterijume u pogledu psihološke sposobnosti za službu u Vojsci Crne Gore;
6) da nijesu osuđeni na bezuslovnu kaznu zatvora u trajanju dužem od šest mjeseci, odnosno da nijesu pravosnažno osuđeni za krivično djelo protiv ... Detaljnije »

Datum: 27 Nov. 2019

   Povodom Svjetskog dana štednje i kampanje Nedjelja štednje, grupa učenika iz odjeljenja III-1, IV-1 i IV-7, smjer Ekonomski tehničar,  posjetila je 31.10.2019. godine poslovnice Erste banke i Addiko banke u Pljevljima.

        Poslovnicu Erste banke  posjetili su,  sa profesoricom  Amirom Čolak,  učenici  III-1 odjeljenja: Anđe ... Detaljnije »

Datum: 05 Nov. 2019

Ideju za održavanje časa na temu „Vrste bankarskih poslova" predložila je predmetna profesorica Jelena Leovac.
Referate su predstavile grupe učenika na teme: „Pasivni bankarski poslovi" - Svetlana Kljajević, Milika Zuković, Jelena Potpara i Jelena Vuković; „Aktivni bankarski poslovi" - Milica Petrić, Stanimirka Macanović, Ena Plakalo, Jovana Pušonja i Marija Zuković; „Neutralni bankarski poslovi" - Marija Kunarac, Ljubica Mršović, Danka Džarić i Nikolina Borović i „Sopstveni bankarski poslovi" - Rijad Mušović, Anja Bojović, Mihailo Rondović i Bogdan Tešović.
Cilj časa je bio da učenici prikažu značaj bankarskih poslova i razumiju njihov uticaj na poslovanje i razvoj privrednih i drugih subjekata, razvoj određenih privrednih grana, regiona, životni standard građana, razvoj i strukturu spoljnotrgovinskog prometa.
Času su prisustvovale profesorice Verica Popović, Amira Čolak, Aldina Strujić i Aldina Bećović, čije je mišljenje da su najubjedljivije pojedinačno izlaganje imale učenice Svetlana Kljajević i Marija Kunarac. Profesorica Jelena Leovac je izrazila zahvalnost prisutnim profesorima i pohvalila sve u ... Detaljnije »

Datum: 30 Okt. 2019

Učenici Srednje stručne škole i Gimnazije ,,Tanasije Pejatović “ su , u četvrtak 3.10. 2019. godine, posjetili festival „ Otvoreni dani nauke” u Podgorici, organizovan od strane Ministarstva nauke Crne Gore. Festival je imao cilj da ukaže na koji način inovacije, na poljima vještačke inteligencije rezultiraju promjenama u gotovo svim aspektima komunikacije, rada i života.
Park „ Dvorac Petrovića“ je bio mjesto gdje je organizovana radionica „Satelitske radio komunikacije – šansa za nova istraživanja“. Učenici su razgovarali o tehnologiji i iznosili vlastite stavove o nauci. U vidu prezentacije radio-amaterizma i kroz praktičan rad sa radio stanicom, koja emutuje signal preko satelita, učenicima je približena ova oblast.
Učenici su obišli i Galeriju “Centar” gdje su kroz projekat „ Multimedijalne priče“ imali prilike da čuju nešto više o Adi Lavlejs i Čarsu Bebidžu, a organizovano je i jedinstveno
„ putovanje kroz prostor i vrijeme“ putem interaktivne izložbe “ Tkači kibernetike – Ada Lavlejs: Čarobnica brojeva i proročica računarstva, prva programerka i poetska naučnica, ćerka poete i princeze matematike&rdq ... Detaljnije »

Datum: 24 Okt. 2019

Grupa učenika odjeljenja III-1 prezentovala je, 16. oktobra 2019.godine, referate iz predmeta Finansijsko poslovanje. Ideju za održavanje časa, kao i teme radova predložila je predmetna profesorica Amira Čolak.
Referate je izlagalo šesnaest učenica, koje su predstavile svoje zadatke na sljedeće teme:
"Nastanak i istorijski razvoj finansija" - Svetlana Kljajević i Anđela Milić, "Nastanak i razvoj nauke o finansijama" - Marija Zuković i Ena Plakalo, "Naučne discipline u okviru finansija" - Bojana Grujičić, Anđela Janjušević, Jovana Petrović i Anđela Pupović, "Komponente finansijskog sistema" - Anja Bojović, Marija Kunarac i Emilija Nenezić , "Istorijski razvoj novca" - Nikolina Borović, Ljubica Mršović i Danka Džarić i "Funkcije novca" - Jelena Potpara i Almina Čuturić.
Cilj časa je bio da učenici prikažu značaj finansija od njihovog začetka do danas, kao i da se samostalnim korišćenjem šire literature razviju vještine učenja i pisanja referata.
Času su prisustvovale profesorice Tanja Todorić i Jelena Leovac, čije je mišjenje da su najzanimljiviji referat predstavile učenice Nikolina Borović, Ljubica Mršović i Danka Džarić, a da je učenic ... Detaljnije »

Datum: 20 Okt. 2019

U cilju obilježavanja 18.oktobra-Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima učenici II-3 odjeljenja organizovali su kreativnu i zanimljivu radionicu na temu “I tebe se tiče”. Voditelji radionice bili su Teodora Lazarević i Mirnes Kordić .
Radionica je otvorena čitanjem teksta pod nazivom : “Slučaj Anita” i prikazivanjem filmova koji su govorili o surovoj eksploataciji i patnji žrtve trafikinga . Zatim je uslijedila diskusija učenika i rad u grupama o tome kakva bi trebala da bude uloga vršnjaka, škole, roditelja, policije ,Centara za socijalni rad , zdravstvenih institucija i civilnog sektora u rješavanju “Slučaja Anita” .

Tekst je čitala Tatjana Stevančević dok su film pripremili :Ksenija Veljković, Petar Grbović,Kosta Laketić i Miloš Damjanović.
Prezentaciju “Trgovina Ljudima” su pripremile : Savičić Dragana,Slijepčević Amela, Peković Predrag i Despotović Velimir.
Prikazan je i pano sa fotografijama i učeničkim porukama protiv trgovine ljudima koje su pripremile učenice : Jana Dajević,Hamijeta Čengić,Tijana Jašović i Andrea Lončar.
Mentorke učenicima bile su profesorice Adisa Malagić i ... Detaljnije »

Datum: 17 Okt. 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani,

Obavještavamo vas da je pokrenuta kampanja za dodjelu nagrada iz Fonda za kvalitet i talente, koja se i ove godine odvija pod sloganom „Za odličan 5“. U skladu sa navednim i, prije svega, u skladu sa potrebom nastavnika i učenika da budu informisani da je Konkurs u toku.

 

 

Datum: 14 Okt. 2019

Dana 11. 10. 2019. godine direktor naše škole gdin. Miljan Mitrović posjetio je SSŠ Dzemalidin Bijedić Goražde BiH. Razgovarano je o mogućnostima buduće saradnje apliciranjem na projekte prekogranične saradnje kod EU fondova. Direktor naše škole imao je priliku da se upozna sa dosadašnjim rezultatima SSŠ Dzemaludin Bijedić škole u razvoju dualnog obrazovanja kao i prenijeti naša iskustva o dualnom obrazovanju. Takođe je imao priliku razmijeniti mišljena i sa predstavnicima škole iz Republike Hrvatske.

Datum: 14 Okt. 2019

Učenici naše škole pohađali su Školu intelektualnih vještina, 7.10 i 8.10.2019 godine, koja je organizovana u gimnaziji Tanasije" Pejatović" u Pljevljima. Predavači su bili iz Beograda, a svrha učenja je brzo čitanje i razumjevanje pročitanog. Uz pratnju profesora Darka Gačevića, školu su pohađali sledeći učenici: Nikolina Kuburović, Milena Đuković, Ksenija Cmiljanić, Valentina Nenezić, Nikolina Paldrmić, Ajla Hrastovina, Mihailo Rondović, Bogdan Tešović, Nikolina Laketić, Imar Srna i Luka Šljivančanin.

Datum: 09 Okt. 2019

Dana 02.10.2019. godine u krugu restorana Milet bašta obilježen je Inkluzivni dan gdje su učestvovali i volonteri Srednje stručne škole Pljevlja.

Datum: 07 Okt. 2019

Povodom obilježavanja  Svjetskog dana turizma,  u Budvi je organizovano takmičenje srednjih stručnih škola u kuvanju. Cilj takmičenja je podizanje svijesti o značaju ulaganja u obrazovanje kada je u pitanju turistička perspektiva naše zemlje. 

Našu školu su predstavljali učenici  Arman Abazin III/6 (tehničar kulinarstva), Anastasija  Beljkaš III/8 (kuvar) i Adela Slijepčević IV/5 (tehničar kulinarstva ).
Tročlane ekipe su se takmičile u spremanju nacionalnog jela, serviranog na moderan način, i deserta. Učenici naše škole pripremali su glavno jelo jagnjeći kotlet ,, Milet bašta" i desert  ,, Srce Crnogorke".
Učesnici su dobili zahvalnice, a mentori učenicima su bili Jelena Stanimirović i Goran Ostojić . 
Datum: 07 Okt. 2019

« 1 2 3 4 5 ... 17 18 »
Društvene mreže